Resepi dan cara membuat kek lapis pelangi

Resepi dan cara membuat kek lapis pelangi. Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat kek lapis pelangi dan cara memasak kek lapis sehingga siap untuk dimakan. Anda boleh rujuk resepi dan cara membuat kek lapis pelangi disini.

Resepi kek ni sama sahaja dgn yg biasa sy buat, gunakan resepi mak bila beliau membuat kek lapis, cuma kuantitinya diubah suaikan sahaja.

Bahan-bahan Inti (Lapis Pelangi) :

Loyang 8 x 8 in

Telur - Merah 11 biji, putih 5 biji sahaja
Gula Caster 130 gm
Ovalette 1 sudu.
Tepung Hong Kong 190 gm
Horlicks 1 sudu.
Butter 340 gm - hilangkan sejuk drp peti ais dan dikacau dgn tangan sebentar sahaja dgn 1 sudu susu pekat manis

Cara membuat :

1. Telur + gula + ovalette - dipukul hingga kembang dan putih
2. Adunan atas tadi di campur tepung hong kong dan horlicks
3. Masukkan butter dan dikacau sebentar.
4. Adunan telah tersedia untuk diwarnakan dan dibakar selapis-selapis.
5. Bahagikan adunan kepada 7 bahagian dan warnakan. (saya timbang keseluruhan adunan dan nilainya sy bahagi kepada 7, ambil berat utk satu bahagian isi dlm mangkuk kecil dan diwarnakan ikut warna pelangi)
6. Untuk membakar, adalah elok kalau menggunakan oven sarawak, sebab proses membakar adalah lebih cepat.
7. Boleh juga ditambah dengan buah asam keping untuk memberi rasa yang masam. Untuk setiap 2 lapisan, saya letak asam Haw Flake, kalau suka setiap lapisan pun ok, tapi rasanya manis sikit.
8. Untuk lapisan 2 terakhir, boleh gunakan api atas bawah semula dan kurangkan suhu kepada 170C. Untuk lapisan kedua dan seterusnya sy gunakan suhu 240 C dan api atas sahaja.

Resepi dan cara membuat kek lapis pelangi 1

9. Bhgn inti yg dah siap, dibiarkan sejuk dan dipotong 1 in dgn bantuan alat pengukur seperti di atas dan dipotong dgn pisau.

Bahan-bahan untuk atas, tgh dan bawah :

Loyang 8 x 8 in
Telur - Merah 11 biji, putih 5 biji sahaja
Gula Caster 130 gm
Ovalette 1 sudu.
Tepung Hong Kong 190 gm
Horlicks 1 sudu.
Butter 340 gm - hilangkan sejuk drp peti ais dan dikacau dgn tangan sebentar sahaja dgn 1 sudu susu pekat manis

Cara membuat :

1. Telur + gula + ovalette - dipukul hingga kembang dan putih.
2. Adunan atas tadi di campur tepung hong kong dan horlicks.
3. Masukkan butter dan dikacau sebentar.
4. Adunan telah tersedia untuk diwarnakan dan dibakar selapis-selapis.
5. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian. ( sy timbang keseluruhan adunan dan nilainya sy bahagi kepada 6)
6. Adunan ini tidak ada warna. Letakkan bhgn pertama dan ratakan adunan..., lepas tu bakar dalam oven.
7. Buat lapisan kedua pula dan bakar juga.
8. Sapukan susu pekat manis di permukaan kek dan susun inti kek seperti gambar di bawah.
9. Lepas dah susun, masukkan 1 bhgn adunan kek, ratakan dan bakar lagi. Buat selapis lagi adunan utk bhgn tgh, dan bakar.
10. Sapukan susu pekat manis dan susun lagi kek inti, dan letakkan 1 bhgn adunan kek dan bakar lagi.
11. Letakkan satu lapis terakhir dan bakar lagi. Kali ni gunakan api atas bawah semula dan kurangkan suhu kepada 170C. Untuk lapisan sebelumnya tadi, sy gunakan suhu 240 C dan api atas sahaja.

Resepi dan cara membuat kek lapis pelangi 2

Resepi dan cara membuat kek lapis pelangi 3

Resepi dan cara membuat kek lapis pelangi 4
Siap untuk dimakan

Source and citation:
http://himpunanresepibonda.blogspot.com/2012/08/kek-lapis-pelangi.html

Anda mungkin menyukai:

Resepi dan cara membuat kek lapis masam manis
Resepi dan cara membuat kek lapis sarawak
Resepi dan cara membuat kek coklat
Resepi dan cara membuat kek pisang
Resepi dan cara membuat cup cake

Feedback for Chocolate Little Layer Cake 7

Penny Wolf April 25, 2012 at 7:19 am
I live in central Ohio and do not see these layer cakes. I have made them thanks to the web but also thanks to some historical camping and old cookbooks. I have forgotten now where I read this, but I thought an
APPLE STACK CAKE was the oldest written cake recipe from the colonists.A variation of your recipe and popular for weddings where each guest family would supply a layer of cake and the bride’s family supplied the apple filling. True or not I love the idea of the community coming together for the couple.
I would like to try and bake a cake on the stovetop.
 31Lana April 25, 2012 at 9:12 am
That’s so interesting, Penny! I have not heard of the apple stack cake but now I want to research it. I’m sure that these small layer stacked cakes probably originated with layers that were cooked in a skillet because no oven was available. They’re also very similar to a torte and may have evolved in some way from that classic recipe. Probably people just making do the best they could with what they had on hand.

No comments:

Post a Comment