Resepi dan cara membuat kek lapis pelangi

Resepi dan cara membuat kek lapis pelangi. Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat kek lapis pelangi dan cara memasak kek lapis sehingga siap untuk dimakan. Anda boleh rujuk resepi dan cara membuat kek lapis pelangi disini.

Resepi kek ni sama sahaja dgn yg biasa sy buat, gunakan resepi mak bila beliau membuat kek lapis, cuma kuantitinya diubah suaikan sahaja.

Bahan-bahan Inti (Lapis Pelangi) :

Loyang 8 x 8 in

Telur - Merah 11 biji, putih 5 biji sahaja
Gula Caster 130 gm
Ovalette 1 sudu.
Tepung Hong Kong 190 gm
Horlicks 1 sudu.
Butter 340 gm - hilangkan sejuk drp peti ais dan dikacau dgn tangan sebentar sahaja dgn 1 sudu susu pekat manis

Cara membuat :

1. Telur + gula + ovalette - dipukul hingga kembang dan putih
2. Adunan atas tadi di campur tepung hong kong dan horlicks
3. Masukkan butter dan dikacau sebentar.
4. Adunan telah tersedia untuk diwarnakan dan dibakar selapis-selapis.
5. Bahagikan adunan kepada 7 bahagian dan warnakan. (saya timbang keseluruhan adunan dan nilainya sy bahagi kepada 7, ambil berat utk satu bahagian isi dlm mangkuk kecil dan diwarnakan ikut warna pelangi)
6. Untuk membakar, adalah elok kalau menggunakan oven sarawak, sebab proses membakar adalah lebih cepat.
7. Boleh juga ditambah dengan buah asam keping untuk memberi rasa yang masam. Untuk setiap 2 lapisan, saya letak asam Haw Flake, kalau suka setiap lapisan pun ok, tapi rasanya manis sikit.
8. Untuk lapisan 2 terakhir, boleh gunakan api atas bawah semula dan kurangkan suhu kepada 170C. Untuk lapisan kedua dan seterusnya sy gunakan suhu 240 C dan api atas sahaja.

Resepi dan cara membuat kek lapis pelangi 1

9. Bhgn inti yg dah siap, dibiarkan sejuk dan dipotong 1 in dgn bantuan alat pengukur seperti di atas dan dipotong dgn pisau.

Bahan-bahan untuk atas, tgh dan bawah :

Loyang 8 x 8 in
Telur - Merah 11 biji, putih 5 biji sahaja
Gula Caster 130 gm
Ovalette 1 sudu.
Tepung Hong Kong 190 gm
Horlicks 1 sudu.
Butter 340 gm - hilangkan sejuk drp peti ais dan dikacau dgn tangan sebentar sahaja dgn 1 sudu susu pekat manis

Cara membuat :

1. Telur + gula + ovalette - dipukul hingga kembang dan putih.
2. Adunan atas tadi di campur tepung hong kong dan horlicks.
3. Masukkan butter dan dikacau sebentar.
4. Adunan telah tersedia untuk diwarnakan dan dibakar selapis-selapis.
5. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian. ( sy timbang keseluruhan adunan dan nilainya sy bahagi kepada 6)
6. Adunan ini tidak ada warna. Letakkan bhgn pertama dan ratakan adunan..., lepas tu bakar dalam oven.
7. Buat lapisan kedua pula dan bakar juga.
8. Sapukan susu pekat manis di permukaan kek dan susun inti kek seperti gambar di bawah.
9. Lepas dah susun, masukkan 1 bhgn adunan kek, ratakan dan bakar lagi. Buat selapis lagi adunan utk bhgn tgh, dan bakar.
10. Sapukan susu pekat manis dan susun lagi kek inti, dan letakkan 1 bhgn adunan kek dan bakar lagi.
11. Letakkan satu lapis terakhir dan bakar lagi. Kali ni gunakan api atas bawah semula dan kurangkan suhu kepada 170C. Untuk lapisan sebelumnya tadi, sy gunakan suhu 240 C dan api atas sahaja.

Resepi dan cara membuat kek lapis pelangi 2

Resepi dan cara membuat kek lapis pelangi 3

Resepi dan cara membuat kek lapis pelangi 4
Siap untuk dimakan

Source and citation:
http://himpunanresepibonda.blogspot.com/2012/08/kek-lapis-pelangi.html

Anda mungkin menyukai:

Resepi dan cara membuat kek lapis masam manis
Resepi dan cara membuat kek lapis sarawak
Resepi dan cara membuat kek coklat
Resepi dan cara membuat kek pisang
Resepi dan cara membuat cup cake

Feedback for Chocolate Little Layer Cake 1

Lyric April 24, 2012 at 2:43 pm
I’ve seen lots of these in Eastern North Carolina, only the little ol’ granny I know that makes them makes a full size layer and splits it in half with a thin guitar string looking thing.
 2Lana April 24, 2012 at 5:19 pm
Yes, I’ve seen cakes with split layers lots of time, but I’m specifically wondering whether others cook the individual thin layers like this. Thanks for responding!
3Josh July 29, 2013 at 1:11 pm
I’m from Eastern NC and my Great Grandmother (I’m 24 she was born around 1920) used to make a cake just like this baking the thin layers and then using the boiled icing. She used to say when you made a cake not to be too particular about how the icing looked because if you spent too much time making it pretty you’d lose track of making sure it tasted good haha. Then again she could afford to say that considering even her “messy” cakes looked better than most of my pretty ones.

No comments:

Post a Comment